1 kg zrelih smokava300 gr šećera 2 vanilin šećera 1 limun
Zrele smokve dobro oprati, očistiti od peteljki, oljuštiti i stavljati u šerpu.
Kašikom ih usitniti pa staviti šećer, vanilin šećer i dobro izmešati. Ostaviti oko 30 minuta da smokve puste sok i da se šećer istopi. Staviti na ringlu i na sredjoj temperaturi kuvati uz povremeno mešanje. Ako želite, možete štapnim mikserom usitniti smokve mada će se one dovoljno raskuvati. Dodati limunov sok i narendati koru limuna. Kuvati oko 1 sat, ovisno od jačine šporeta.
Po želji, u smokve se u zadnjih 15 minuta mogu dodati seckani bademi ili orasi. Ako se prilikom mešanja kašikom na trenutak vidi dno šerpe, džem je gotov. Proverite željenu gustinu tako što će te 1 - 2 kašike staviti na tacnu i prohladiti.
U zagrejane tegle stavljati džem, pa vratiti pune tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni na 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle unutra da se ohlade. Hladne tegle zatvoriti poklopcima i ostaviti na tamnom i hladnom mestu. Prijatno!
Ako želite kuvati slatko od smokvi, recept imate klikom na sliku
Commentaires