top of page

DOMAĆI DŽEM OD JAGODA

Potrebno je :

2 kg jagoda

1 kg šećera


Izabrati krupne i zrele jagode, dobro oprati i skinuti peteljke. U šerpu u kojoj će se kuvati jagode, staviti naizmenično red jagoda red šečera. Poklopiti i ostaviti u frižideru na nekoliko sati, najbolje preko noći i kuvati sutradan.

Staviti džem da se kuva na najačoj temperaturi i malo promešati. Kad počne da kuva, smanjiti na srednjoj temperaturi i kašikom pokupiti penu koja će se pojaviti.

Paziti da ne zagori, potrebno je često promešati. Posle sat vremena, možete izgnječiti jagode ili usitniti štapnim mikserom. Ako želite da ima komadića jagoda onda ne morate miksati. Sve ukupno kuvati oko 90 minuta.

Izvaditi na tacnu 2 - 3 kašike, staviti u frižider na nekoliko minuta i proveriti željenu gustinu.

Zagrejati tegle u rerni na 100 stepeni par minuta i vruć džem sipati u zagrejane tegle. Obrisati dobro ivice tegli ako vam je negde kapnuo džem i napunjene tegle vratiti u rernu ( zagrejanu na 100 stepeni ) na 10 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle unutra da se prohlade. Poklopiti tegle poklopcima i ostaviti da se skroz ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvati tegle na hladnom i tamnom mestu. Prijatno !
235 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating