top of page

DOMAĆI DŽEM OD POMORANDŽE

Potrebno je:

2,5 kg pomorandži ( očišćenih oko 1,6 kg )

1 kg šećera

2 limuna


Na početku je važno da dobro operete i izribate pomorandže. U posudu sipati 2 - 3 l vode, dodati 2 kašike sode bikarbone, dodati pomorandje i ostaviti 2 - 3 sata.

Istuširati pomorandže, očistiti od kora, skloniti žilice i koščice. Sitno naseckati i staviti u šerpu za kuvanje. Izabrati malo korice pomorandže i limuna ( oko 150 gr ), očistiti od bele opne koja ima gorčinu i sitno naseckati pa i korice dodati u šerpu. Sipati šećer i na laganoj vatri uz povremeno mešanje kuvati 30 minuta.

Posle pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili izmiksirati u secku ili samleti u vodenici za meso. Izaberite kako vama odgovara. Vratiti u šerpu i nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori. ( ukupno se kuva oko sat i po vremena ).

Tegle staviti u rernu na 100 stepeni da se malo zagreju i kad je džem gotov, sipati vruć džem u vruće tegle. Pune tegle staviti u rernu na 100 stepeni oko 1 sat da se uhvati malo korica pa isključiti rernu i ostaviti tako da se ohladi. Ako pravite popodne ili uveče, možete džem ostaviti do ujutru. Staviti poklopce, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.

Pomorandže su dostupne uvek tako da prilagodite količinu kako vama odgovara. Jednostavno se priprema, ukus fenomenalan... Prijatno!


1,145 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating