KAČAMAK
Veoma poznato jelo koje se može spremiti na mnogo načina. Važno je napomenuti, kačamak je veoma ukusan i zdrav obrok. Sprema se od kukuruznog brašna, žutog ili belog. Za koje god da se odlučite, nećete pogrešiti. Poseban recept baš i ne postoji. Neko voli redji, neko gušći...Odlučite sami...
Potrebno je:
1 l vode
400 - 500 gr kukuruznog brašna
1/2 kašičice soli ( ili po vašem ukusu )
2 kašike ulja ( ili kockica margarina, maslaca )

U šerpu sipati vodu, dodati so, ulje i staviti da zakuva. Kad proključa, smanjiti na srednjoj temperaturi i postepeno dodavati kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje do željene gustine. Kada se dobro ukuva ( oko 10 minuta ) i počne da se odvaja od šerpe, isključiti ringlu i ostaviti na toplom još 10 - ak minuta uz povremeno mešanje.

Kačamak se može služiti kao dodatak uz razna jela. Može se služiti uz sir, kajmak, prženu slaninicu, kulen, prženog i sušenog mesa...
