top of page

KOLAČI SA GRIZOM PRELIVENI SIRUPOM

Updated: Oct 29, 2023

Ako volite zalivene kolače ( tulumbe, baklave, urmašice... ), onda će vas i ovi kolačići oduševiti. Jednostavna i brza priprema...


Potrebno je:


Za sirup/agdu:

3 čaše šećera

3 čaše vode

Limunov sok ( 1/2 limuna )


Za testo:

1 jaje

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

1 čaša griza + za valjanje loptica

3 čaše brašna

Koristiti istu veličinu čaše za sve sastojke


Prvo pripremiti sirup/agdu. U šerpu staviti šećer, vodu i sok od limuna. Staviti da se kuva samo 5 - 6 minuta koliko je potrebno da se šećer istopi. Ostaviti da se ohladi.

U posudu staviti jaje, ulje, jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo i sve izmešati. Dodati griz, promešati i na kraju postepeno dodati brašno. Sve dobro izmešati i umesiti testo.

Odvajati po malo testa veličine oraha, napraviti loptice i redjati u pleh za pečenje. Nije potrebno podmazivati. Kada se utroši celo testo, onda svaku lopticu uvaljati u griz pa vratiti u pleh.



Svaku lopticu uvaljanu u griz pritisnuti malo po sredini žicom od miksera pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 - 35 minuta.



Vruće kolačiće preliti hladnim sirupom/agdom. Ostaviti malo da se ohlade i upiju sirup pa poslužiti. Prijatno!




Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating