top of page

PITA KROMPIRUŠA

Potrebno je :

1 kg kora za pitu

1,5 kg krompira

2 srednja praziluka ili oko 300 gr crnog luka

2 ravne kašičice soli

1 kašičica mlevene začinske paprike

1/2 kašičice bibera

1 kašika seckanog peršuna

100 ml ulja za prženje luka

150 ml ulja za prskanje kora


Praziluk sitno iseckati i ispržiti na malo ulja. Oljuštiti i izrendati krompir pa dodati u ispržen praziluk. Dodati i začine, izmešati i propržiti 1 - 2 minuta pa skloniti sa ringle.

U 150 ml ulja sipati šoljicu tople vode, dodati malo soli pa promešati i to će nam služiti za prskanje svake kore ( pita neće biti masna ali će biti sočna ).

Podmazati pleh za pečenje ( oko 27 x 40 ). Kore razdvojiti i podeliti na 4 dela.

1/4 kora redjati u pleh jednu na drugu i svaku poprskati mešavinom ulja i vode. Preko kora sipati 1/3 fila od krompira, poravnati pa redjati drugu četvrtinu kora uz prskanje svake kore. Ponoviti postupak dok imate materijala.

Pripremljenu pitu lagano iseći na kocke, preliti ostatkom ulja i vode pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta.

Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom, malo prohladiti i poslužiti. Prijatno!




60 views0 comments

Recent Posts

See All