Na veoma jednostavan način možemo napraviti slane i slatke pite. Malo slobodnog vremena, par sastojaka i hrskava pita je na vašem stolu...
Potrebno je:
1 kg brašna
1 kašika soli
50 ml ulja
700 ml tople vode
Za premaz:
50 ml otopljenog margarina
50 ml ulja


Ja sam ovog puta pravila malo veću količinu a vi možete praviti i sa polovinom sastojaka za svakodnevnu potrebu ako vam treba manja količina.
U posudu za mešenje staviti brašno, so, ulje i uz postepeno dodavanje tople vode zamesiti testo. Prekriti providnom folijom i ostaviti 15 minuta da odmori.
Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Malo premesiti pa podeliti na dva dela. Od svake polovine podeliti na 4 - 5 jufkica.
Izmešati margarin i ulje za premaz pa malo podmazati dublju posudu.

Svaku jufkicu malo rastanjiti oko 15 cm prečnika pa staviti u podmazanu posudu. Premazati jufkicu pa nastaviti i rastanjiti ostale jufkice. Isto redjati jednu na drugu sa premazom. I poslednju jufkicu premazati pa pokriti kesom ili providnom folijom i ostaviti oko 30 minuta da malo odmore i da postanu mekane za razvlačenje.

Pripremiti sir i jaje, izmešati i ostaviti na stranu za slanu pitu.
Možete pripremiti rendane jabuke i malo cimeta za slatku pitu. Može i maline, jagode, višnje... Po vašoj želji...
Na sto staviti neki stari stolnjak i malo posuti brašna po njemu.
Uzeti lagano jednu jufkicu, prebaciti na stolnjak i polako razvlačiti krajeve u krug. Bez žurbe, polako... Kada ste maksimalno razvukli koliko je moguće, možete iseći zadebljane krajeve. Staviti ravnomerno sir ili voće. Uhvatiti krajeve stolnjaka, malo podići i urolati razvučenu koru. Umotati po želji i redjati u podmazani pleh ili tepsiju.


Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći oko 30 - 35 minuta zavisno od rerne.
U pola čaše vode sipati 1 kašiku ulja pa po malo premazati pečenu pitu i ostaviti da se prohladi. Iseći po želji i poslužiti. Hskava i ukusna domaća pita... Na više načina i ukusa... Prijatno!

Commentaires