Preukusna torta sa mekanim korama, čokoladom i osvežavajućim ukusom narandže...
Za meru koristiti čašu od 2 dl
Potrebno je:
Za kore:
4,5 čaše brašna
2 kašike kakao praha
1 kašika sode bikarbone
3 čaše šećera
3 čaše mineralne vode
Prstohvat soli
Za prvi fil:
200 gr posne čokolade
8 kašika džema od kajsija ili pomorandže
1/2 ocedjene pomorandže
Za drugi fil:
1 l bistrog soka od narandže
4 pudinga od vanile
3 kašike šećera
250 gr posnog margarina
200 gr šećera u prahu
Kao dodatak:
200 gr posnog šlaga
Po želji malo žute prehrambene boje
U dublju posudu staviti brašno, dodati sodu bikarbonu, kakao, prstohvat soli i šećer pa promešati suve sastojke. Dodati i mineralnu vodu pa žicom za mućenje sve dobro izmešati da nema grudvica.
Pripremljenu umućenu smesu podeliti na tri jednaka dela u tri činije. Ako vam je lakše i želite da vam kore budu jednake debiljine, možete meriti na vagici.
Pripremiti kalup ili tepsiju 20 x 30 cm pa staviti papir za pečenje. Isipati jedan deo umućene smese, poravnati i staviti u zagrejanoj rerni na 180 stepeni i peći 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Paziti da se kora ne prepeče, treba biti mekana na dodir. Izvaditi pečenu koru iz tepsije, skloniti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi. Isto tako ponoviti postupak i za ostale dve kore.
Pripremiti prvi fil:
U posudu staviti izlomljenu čokoladu, džem i sok od cedjene pomorandže pa staviti u mikrotalasnu, na pari ili u rernu da se čokolada istopi.
Ostaviti da se ohladi pa premazati sve tri kore ravnomerno.
Za drugi fil:
U šerpu sipati 700 ml soka i staviti da se kuva. U preostalih 300 ml soka razmutiti 4 pudinga od vanile i 3 kašike šećera. Kada sok proključa, skloniti sa ringle, sipati razmućen puding pa vratiti na šporet. Kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusti. Ostaviti da se skroz ohladi. Povremeno promešati da se ne napravi korica na površini ili prekriti providnom folijom.
Umutiti posan margarin sobne temperature, dodati šećer u prahu pa mutiti dok se šećer ne istopi. Postepeno dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti dok fil ne postane ujednačen i kremast.
Filovati tortu:
Na prvu koru staviti 1/3 fila, poravnati pa staviti drugu koru. Ponovo staviti 1/2 fila pa poravnati. Staviti i treću koru pa sa ostatkom fila premazati celu tortu. Ostaviti u frižideru da se malo stegne.
Umutiti posan šlag po uputstvu sa pakovanja. Po želji možete kao i ja dodati nekoliko kapi žute prehrambene gel boje pa dobro umutiti ( nije obavezno, šlag može ostati beo ). Premazati i ukrasiti tortu šlagom i ostaviti u frižideru na hladjenje, najbolje preko noći.
Comments