top of page

BAKLAVA KOJU SVI VOLE

Savršena baklava u svakom smislu. Jednostavna a baš ukusna, neodoljiva, posna...


Potrebno je:

500 gr tankih gotovih kora

300 - 350 gr mlevenih oraha

125 gr posnog margarina

50 ml ulja

Po želji se može dodati mleveni keks, suvo groždje...


Za agdu / sirup:

500 gr šećera

700 ml vode

Limun


U zavisnosti od pakovanja kora, ako su velike, potrebno je preseći ih na pola.

Probajte i sami odredite koju veličinu baklava želite. Moje kore su bile na oko 28 cm širine. 

Izmešati otopljeni margarin i ulje. Pripremiti mlevene orahe. Podmazati pleh za pečenje i uključiti rernu na 180 - 200 stepeni.





Na radnu površinu staviti jednu koru pa po dužini preklopiti dva puta da bi dobili tri sloja kore. Premazati mešavinom margarina i ulja pa staviti mlevene orahe po sredini ( oko 2 kašike ). Sa jedne strane preklopiti koru kao trougao i tako preklapati do kraja kore. Ponavljati postupak dok imate materijala i redjati trouglove u pleh. Zadnji sastav preklopa okrenut na dole. Na kraju svaki trougao premazati mešavinom margarina i ulja, ostaviti par minuta da kore upiju masnoću pa staviti baklave da se peku na 180 - 200 stepeni oko 25 - 30 minuta zavisno od rerne. 



Za to vreme pripremiti sirup.

U šerpu staviti šećer i vodu pa staviti da se kuva. Promešati da se šećer istopi.

Naseckati limun na kolutove ili kriške pa ubaciti u sirup. Kuvati oko 8 - 10 minuta da se malo zgusti. Možete proveriti tako što će te na nokat palca staviti malo sirupa, okrenuti palac na dole i ako se kap sirupa zadrži na noktu, sirup je gotov.




Pečenu baklavu izvaditi iz rerne pa ostaviti malo da se prohladi. Vrućim sirupom zaliti baklavu pa ostaviti da se skroz ohladi i upije sirup. Minimum 3 - 4 sata, najbolje preko noći...Prijatno!





Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page