Prelepa, mekana i vazdušasta pogača. Jednostavna za pripremu, za svaki dan ili za neku svečanu priliku...
Potrebno je:
500 gr brašna
10 gr suvog kvasca ili 30 gr svežeg
250 ml mlakog mleka
1 kašičica šećera
4 kašike ulja
3 jaja
1 kašičica soli
150 gr maslaca ili margarina
Susam za posipanje
U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti udubljenje. Sipati mlako mleko, dodati kvasac, šećer i malo promešati tečnost. Ostaviti par minuta da kvasac proradi. Dodati ulje i so, promešati pa ubaciti 2 cela jaja i jedan belanac. Sve dobro izmešati kašikom pa onda nastaviti rukom i umesiti meko testo. Ako mislite da je testo malo mekano, možete dodati još malo brašna pa umesiti. Bitno je da se testo ne lepi za ruke. Prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti na 20 - ak minuta da testo malo naraste.
Izručiti testo na radnu površinu, malo oblikovati u valjak pa podeliti na dva dela ali na jedan veći i na jedan manji deo testa.
Manji deo skloniti na stranu a veći deo rastanjiti u pravougaonik veoma tanko.
Premazati maslacem ili margarinom sobne temperature pa umotati u rolat.
Oštrim nožem iseći krugove debljine 1 cm pa redjati u tepsiju prečnika 30 cm na papiru za pečenje. Redjati krugove uz ivicu tepsije sa malim preklopom jedan preko drugog.
Drugi manji deo desta rastanjiti oklagijom isto u pravougaonik. Polovinu izreckati nožem na trakice počevši od sredine prema kraju testa. Drugu polovinu premazati maslacem ili margarinom pa umotati u rolat. Malo saviti u krug pa prebaciti u tepsiju na sredini. Ako imate viška testa, slobodno odseći pa te krajeve staviti baš u centar tepsije. Prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti 15 - ak minuta da malo naraste.
Umutiti žumanac pa premazati pogaču i po ukusu posipati malo susama.
Zagrejati rernu na 190 - 200 stepeni i peći oko 25 minuta.
Ostaviti par minuta da se prohladi pa izvaditi iz tepsije. Prijatno!
Comments