Veoma ukusan i sočan kolač. Brza priprema bez miksera. Savršen za posne dane i praznike...
Potrebno je:
240 gr brašna
150 gr šećera
40 gr kakao praha
1 ravna kašičica sode bikarbone
1/2 praška za pecivo
250 ml soka od višanja ( ili mineralna voda, biljno mleko )
80 ml ulja
300 gr očišćenih višanja ( smrznutih ili iz kompota )
1 kašika gustina
Za preliv ili posipanje po izboru:
Otopljena posna čokolada, šećer u prahu, voće...
U posudu staviti brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa dobro izmešati. Dodati ulje i sok od višanja ( mineralnu vodu ili biljno mleko ) pa izmešati i ujednačiti smesu.
Pripremljene višnje izmešati sa 1 kašikom gustina.
U kalup ili tepsiju staviti papir za pečenje pa kašikom staviti 1/2 pripremljene smese. Poravnati smesu. Preko smese rasporediti 1/2 količine višanja. Preko staviti ostatak umućene smese pa na kraju rasporediti ostatak višanja.
Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 - 35 minuta.
Pečen kolač ostaviti malo da se prohladi pa preliti otopljenom čokoladom i ukrasiti skuvanim voćem sa malo šećera ili posipati šećerom u prahu...
Comments