top of page

- Korice za puslicu - Umutiti 4 belanca pa dodati 12 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne istopi. Dodati jednu  kašiku soka od limuna, još malo mutiti i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Sušiti 90 minuta na 100 stepeni .

- Fleke od crnog vina, uklonićemo penom za brijanje. Nanesite penu na mrlju pa ostavite da odstoji i na kraju isperite vodom. Prosuli ste crno vino na stolnjak. Ako odmah preko mrlje naspete belog vina mrlja će nestati. Mrlju od crnog vina možete natopiti i svežim mlekom i ostaviti nekoliko minuta, dok ne izbledi, a zatim isprati vodom.
Mrlju od belog vina treba odmah posuti solju i isprati mlakom vodom.

- KOCKE LEDA U BOJI - Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandže, maline, mentola ili limuna, dobićete kockice leda u boji, koje će oduševiti vaše mališane i goste.

- MESO oprati što je moguće brže i to u komadu da ne bi izgubilo ništa od svoje hranljivosti. Ako meso predhodno isečemo na komade i onda ga operemo, ono izgubi sve svoje hranljive materije.

- Mućenje jaja biće brže i bolje ako predhodno umutite belance, pa dodamo žumance i mutimo dalje...

- Da glazura od čokolade ne postane mat, pored putera ili margarina treba dodati i kašiku ulja.

- Ako u kolač stavljate voće, najpre ga promešajte sa kašikom brašna i tek onda staviti u testo. Na ovaj način voće neće pasti na dno.

- Koru od limuna nikad ne treba bacati. Izrendišite, pomešajte sa malo šećera i stavite u teglicama, odlično će poslužiti za neke kolače.

- Ako koristite banane za salate, torte i kolače, poprskajte ih limunovim sokom da ne bi promenile boju i malo pocrnele.

- Ako niste sigurni da li je torta pečena, možete proveriti ako u nju zabodete čačkalicu ili tanku iglu. Ako ne ostaju tragovi testa, torta je pečena.

karamel mleko

- Odličan napitak u sezoni virusa i gripa. Stari recept naših baka koji nam je lečio kašalj i bol u grlu. Kao mala dala sam naziv KARAMEL MLEKO.

Mnogo sam volela ranije a i sada lešnik karamele pa mi je to bilo slično.

Recept: U manju šerpicu staviti 4 -5 kašike šećera i staviti da se zagreje i topi na srednjoj temperaturi. To će se desiti za par minuta i pazite da ne zagori. Kada istopljen šećer dobije zlatnu boju, sipati oko 1/2 l mleka, ostaviti da mleko provri i šećer se istopi. Skloniti sa ringle, sipati u šolju i dok je još toplo, malim gutljajima popiti karamel mleko. Pravi melem za upaljeno grlo. Naravno, napitak možemo piti i zdravi jer uvek prija organizmu.

- List lovora se često koristi za inhalaciju. Sirup od lovorovog lista se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.
Za pripremu ovog sirupa će vam biti potrebni sledeći sastojci:

6 svežih ili 8 osušenih listova lovora
2,5 dcl vode
6 kašika smeđeg šećera ili meda
Sok od 1 limuna
  Priprema:

Stavite vodu na ringlu, pa kad provri dodajte lišće lovora i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite vodu u drugu posudu, dodajte braon šećer i sok od limuna. Sve dobro izmešajte dok se šećer potpuno ne istopi i sirup je spreman.

Sirup čuvajte u staklenoj posudi u frižideru. Rok trajanja je nekoliko dana, zato ovaj sirup pravite u manjim količinama.

Pijte do 3 kašičice sirupa dnevno, sve dok ne osetite olakšanje.

- Kad pripremamo neki sos ili preliv ponekad je potrebno dodati malo brašna. Da bi smo izbegli stvaranje grudvica, brašno nikad ne treba stavljati direktno u vreo sud. Prvo, u  šolju sa hladnom vodom staviti brašno, dobro izmešati pa onda sipati u vreo sud...i nema grudvica.

bottom of page