top of page

POSNA PITA - JEDNA SMESA, TRI FENOMENALNA UKUSA

Odličan recept za izlivenu pitu u plehu. Možete korigovati i menjati ukuse za sve prilike...


Za osnovnu smesu potrebno je:

500 gr belog brašna

500 gr kukuruznog brašna

250 ml ulja

3 kašičice soli

800 - 850 ml vode

2 kesice praška za pecivo

Susam za posipanje


Za odlična tri ukusa:

- 3 srednje šargarepe, sveže ili sušene mirodjije po ukusu, 1 konzerva tunjevine i 1 čen belog luka

- 1 glavica crnog luka, 300 gr šampinjona ( dinstano na malo ulja, malo začina i bibera )

- 6 kiselih krastavčića, 2 crvene kisele ili sveže paprike, 10-ak maslina



Za početak je potrebno naseckati luk i šampinjone pa staviti na malo ulja da se dinsta oko 10 - ak minuta. Dodati začine pa ostaviti da se ohladi.

Izrendati šargarepu, naseckati mirodjiju po ukusu i naseckati beli luk.

Naseckati papriku, masline i krastavčiće.


Pripremiti sastojke za smesu...

U dublju posudu staviti kukuruzno i belo brašno. Dodati so i prašak za pecivo pa izmešati suve sastojke. Dodati ulje i vodu i sve dobro izmešati. Smesa ne sme biti mnogo gusta pa ako je potrebno dodati malo vode ( Trebalo bi da je 850 ml vode dovoljno ).

Pripremljenu smesu jednako podeliti u tri činije.

U jednu činiju dodati šargarepu, mirodjiju, beli luk i tunjevinu pa izmešati.

U drugu činiju dodati dinstane šampinjone i luk pa izmešati.

U treću činiju dodati papriku, masline i krastavčiće pa izmešati.



U pleh staviti papir za pečenje. Od aluminijumske folije napraviti dve pregrade i u svaki deo sipati po jednu pripremljenu smesu. Poravnati i posuti susamom. Ako želite, možete izvaditi foliju ili ostaviti tako da se peče.

Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Iseći na kocke i poslužiti. Prijatno!


Izvor: šerpica








Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page