top of page

SAVRŠEN PRILOG OD PIRINČA

Topla preporuka za sve ljubitelje riže, jednostavna priprema priloga za glavna jela od mesa i povrća...


Potrebno je:

1 čaša ( od 250 ml ) pirinča

2 čaše ( od 250 ml ) bujona

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice bibera

2 kašike ulja

Kockica margarina ili maslaca ( oko 50 gr )


Pirinač sipati u cediljku i dobro oprati ispod mlaza hladne vode.

Za pripremu bujona je potrebna 1 pileća kocka za supu koju je potrebno izmrviti u posudu i preliti sa dve čaše ključale vode. Promešati i ostaviti na stranu za kasnije.

( Ako u istom trenutku kuvate pileće meso, možete iskoristiti tečnost iz šerpe - bujon )

Obična mera: 1 čaša pirinča, 2 čaše bujona.


Uzeti šerpu u kojoj ste sigurni da se neće lepiti pirinač pa sipati malo ulja i dodati margarin ili maslac pa zagrejati na najvećoj temperaturi. Dovoljno je da se  maslac otopi i onda dodati opran pirinač. Promešati, pa postepeno smanjivati temperaturu. Kod mene je na početku bila temperatura na 6, posle jednog minuta smanjila sam na 4. Pržiti pirinač uz povremeno mešanje dva - tri minuta dok ne postane staklast i ne upije svu masnoću. Zatim postepeno dodati pripremljen bujon, so i biber, promešati, smanjiti temperaturu na 2 pa poklopiti i ostaviti da se lagano kuva oko 15 - ak minuta.

Kuvanje zavisi od temperature vašeg šporeta, šerpe, pirinča...pa povremeno proveriti kuvanje bez mešanja. Posle 15 minuta isključiti šporet i ostaviti poklopljeni pirinač još 5 minuta da upije svu paru ispod poklopca.

Servirati pirinač po vašoj želji. Ja sam malo podmazala uljem ove male posude, napunila kuvanim pirinčem, ostavila 1 minut pa okrenula na tanjiru. Sklonila posude i posipala malo peršunom... Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page