top of page

PITA SA VIŠNJAMA I VANIL KREMOM

Potrebno je:

Za vanil kremu:

600 ml mleka

6 kašika šećera

2 vanilin šećera

2 jaja

4 kašike brašna

4 kašike gustina

50 gr margarina ili maslaca


Za premazivanje kora:

1 jaje

3 kašike šećera

100 ml ulja

100 ml jogurta

3 kašike griza

1 kašičica praška za pecivo

 

Kao dodatak:

200 gr smrznutih višanja ili ocedjenih iz kompota

2 kašike šećera

1 kašika griza

10 gotovih tankih kora

Šećer u prahu za posipanje ohladjene pite


ree

U šerpu sipati malo mleka, dodati jaja, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin pa umutiti da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad zakuva, skloniti sa šporeta pa sipati mešavinu sa jajima. Vratiti na šporet i uz neprekidno mešanje kuvati dok se ne zgusti. Na kraju dodati margarin ili maslac, mešati dok se ne istopi pa ostaviti da se prohladi. Povremeno promešati da se ne napravi korica ili prekriti providnom folijom.

Ocediti višnje od viška tečnosti, dodati šećer i griz pa promešati.

Za premazivanje kora umutiti jaje i šećer, dodati ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo.

Pripremiti 2 x 5 kora.

Na radnu površinu staviti jednu koru, staviti 3 kašike fila pa premazati. Ponoviti postupak dok ne utrošite svih pet kora. Zadnju koru ne premazivati. 


ree

Na petu koru staviti 1/2 vanil kreme uz ivicu kora. Preko kreme poredjati 1/2 pripremljenih višnji. Lagano umotati u rolat pa staviti u pleh na papiru za pečenje.

Ponoviti postupak i sa ostatkom kora za drugi rolat. 

Verovatno će malo ostati fila za premazivanje kora pa premazati pripremljene rolate.


ree

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći oko 25 - 30 minuta u zavisnosti od vaše rerne, dok lepo ne porumeni.


ree

Ostaviti pečene rolate da se ohlade pa po ukusu posipati šećerom u prahu, iseći na komade i uživati u ovom slatko kiselkastom ukusu. Prijatno!


ree



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page