top of page

PREVRNUTA PITA SA JABUKAMA

Neodoljivo i mirisno, jednostavno i brzo... Nestane za tren!


Potrebno je:

3 jaja

100 gr šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

150 gr brašna

100 gr rastopljenog margarina

2 - 3 jabuke

Po ukusu cimet

Šećer u prahu za posipanje

Za karamel:

5 kašike šećera

Kockica margarina (oko 50 gr )


U suvom tiganju staviti 5 kašika šećera i na srednjoj temperaturi istopiti dok ne dobijete karamel boju. Paziti da ne izgori. Dodati kockicu margarina, promešati da se istopi pa ubaciti oljuštene i naseckane jabuke. Izmešati jabuke i karamel i dinstati 5 - 10 minuta. Dodati cimet po ukusu i ostaviti da se prohladi.



Umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer pa još malo mutiti da se istopi šećer. Izmešati brašno i prašak za pecivo pa ubaciti u umućena jaja. Mutiti da nema grudvica pa dodati rastopljen margarin. Dobro umutiti da masa postane ujednačena.




Pripremiti kalup ( moj kalup je prečnika 26 cm ), staviti papir za pečenje pa isipati pripremljene jabuke u karamelu. Ravnomerno rasporediti pa preko jabuka staviti umućenu smesu sa jajima. Poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

Ako želite da vam pita bude deblja, možete koristiti manji kalup.




Pečenu pitu ostaviti da se prohladi. Staviti veći tanjir ili neku tacnu preko kalupa pa okrenuti da vam sada budu jabuke na vrhu. Izvaditi iz kalupa posipati šećerom u prahu i poslužiti. Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page