top of page

BAKLAVA HARMONIKA

Updated: Mar 12, 2023

Hrskava i sočna baklava. Veoma lak i zanimljiv način za spremanje.


Potrebno je:

1 kg tankih kora

400 - 500 gr mlevenih oraha

150 gr rastopljenog maslaca ili margarina


Za agdu ( preliv ):

1 kg šećera

800 ml vode

1 limun


Ovisno od pakovanja kora. Ako su kore kockasto sklopljene, onda lagano otvoriti, poravnati i urolati. Ako su već pakovane kao rolat onda samo tako urolane iseći na dva mesta da bi dobili tri jednaka dela.

Svaki deo razmotati, staviti jedan preko drugi i složiti na polovinu vlažne kuhinjske krpe. Drugom polovinom krpe preklopiti i pokriti isečene kore da malo odmeknu. Ostaviti tako 10 - ak minuta.Staviti šećer u šerpu, doliti vodu, izmešati da se šećer rastopi i staviti da se kuva. Limun iseći na kriške ili krugove pa dodati u šećer ( malo iscediti neku krišku ). Kad počne da ključa, kuvati oko 15 - 20 minuta na laganoj vatri. Ostaviti da se ohladi.
Uzimati po dva isečena lista kora ( posle svakog uzimanja kora , ostatak uvek pokrivati krpom ), po sredini posipati mlevenim orasima i sklapati kao harmoniku. Krajeve lagano sa obadve strane preklopiti prema unutra ( ja ovde držim jednom rukom, drugom slikam ) sastaviti da ne ispada fil i redjati u pleh. Ponavljati postupak dok imate materijala.
Otopiti maslac ili margarin pa četkom premazati svaku baklavu da ne ostane suva.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.Ostaviti 5 - 6 minuta da se prohladi pa posipati hladnim sirupom. Može se poslužiti odmah ali najbolje je ostaviti 3- 4 sata da dobro upije sirup. Prijatno!
926 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating