top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

DOMAĆE MEKIKE

Potrebno je:

500 gr brašna

390 - 400 ml vode

1 kašičica šećera

1 ravna kašičica soli

1 kockica kvasca

1 kašika rakije


U posudu sipati malo tople vode, dodati izmrvljeni kvasac, šećer i kašiku brašna. Izmešati i ostaviti par minuta.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati so, pripremljen kvasac i rakiju. Sipati toplu vodu, izmešati i uz ostatak preostalog brašna umesiti testo. Testo treba da je malo gušće nego za uštipke. Mešati kašikom nekoliko minuta od vrha testa prema sredini. Kao da skupljate testo sa ivice uz okretanje posude. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti malo da naraste.

Ponovo izmešati ( izlupati ) testo pa ostaviti da naraste i duplira.

Kada je testo spremno, namazati ruke dobro uljem i vaditi komade testa veličine teniske loptice. Lagano razvući testo u mekiku bez pritiskanja jer onda neće biti vazdušaste.

Pržiti u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Testo je neutralno, možete ih posoliti, ili posipati šećerom, premazati nutelom... Preukusne i vazdušaste. Prijatno!





80 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page