top of page

SPIRALNI KEKSIĆI

Potrebno je:

250 gr maslaca

130 gr šećera u prahu

Prstohvat soli

1 jaje

300 gr brašna + 2 kašike

25 gr kakao praha



Maslac sobne temperature staviti u posudu, dodati šećer u prahu i malo soli pa viljuškom dobro usitniti i izmešati. Dodati jaje, izmešati i sjediniti sastojke. Kada je smesa kompaktna, dodavati po malo brašna i umesiti testo. Pripremljeno testo prekriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 30 - 45 minuta.

Testo izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna, malo premesiti i podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati 2 kašike brašna i umesiti. U drugi dodati kakao i umesiti.

Pripremiti 2 papira za pečenje. Staviti jedan deo testa na papir i lagano ravnomerno razvući testo na 0,5 cm debljine. Isto tako ponoviti i sa drugim delom testa.




Razvučeno testo staviti jedno preko drugo, ( pošto ima papira za pečenje, neće se zalepiti ) i stavimo u frižider da se malo stegne, bar na 30 minuta.

Ohladjeno testo razdvojimo. Tamno testo malo premažemo vodom ( možete koristiti četkicu ), pa preko tamnog testa stavimo svetlije testo i sklonimo papir za pečenje. Lagano preći oklagijom preko testa da bi se bolje zalepilo. Dužu stranu testa lagano urolati.



Oštrim nožem iseći na krugove debljine 1 cm. Ako nemate baš oštar nož, možete koristiti konac. Pritisnite preko testa i u jednom potezu odvojiti krug.



Redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće peći na 180 stepeni oko 10 - 15 minuta zavisno od rerne.

Ukus je odličan, mogu stajati i po nekoliko dana. Prijatno!




40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page