top of page

KOLAČ SA ORASIMA I BELOM ČOKOLADOM

Veoma ukusan kolač, mekan i sočan, jednostavan za pripremu...


Potrebno je:

Za koricu:

3 jaja

1 vanilin šećer

120 gr šećera

120 ml mleka

120 ml ulja

200 gr brašna

1 prašak za pecivo

100 gr mlevenih oraha

Za krem:

800 ml mleka

2 jaja

1 vanilin šećer

6 kašika šećera

5 kašika gustina

100 gr maslaca ili margarina

100 gr bele čokolade

Kao dodatak: 100 ml mleka za posipanje korice


U posudu za mućenje staviti  3 jaja, dodati šećer i vanilin šećer pa umutiti mikserom. Smanjiti na najmanju brzinu pa dodati mleko i ulje. Kratko umutiti, isključiti mikser pa dodati brašno i prašak za pecivo pa žicom za mućenje dobro izmešati. Na kraju dodati mlevene orahe pa izmešati i ujednačiti smesu. U pleh veličine 30 x 40 staviti papir za pečenje, izručiti umućenu smesu, poravnati, staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 20 - 25 minuta zavisno od rerne.

Pečenu koricu izvaditi iz pleha, staviti na kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi. Iseći i poravnati par milimetara ivece korice sa svih strana, izmrviti i ostaviti posebno u činiju za kasnije.



Preseći koricu po širini da bi dobili dve korice veliličine 20 x 30.

Pripremiti krem:

U posudu sipati polovinu mleka, dodati jaja, šećer, vanilin šećer, gustin i dobro izmešati žicom za mućenje. Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad proključa, skloniti sa šporeta, isipati pripremljenu smesu, vratiti na ringlu i na laganoj vatri skuvati krem uz neprekidno mešanje. Kad krema postane gusta, skloniti sa šporeta, dodati maslac ili margarin i izlomljenu belu čokoladu. Mešati kremu sve dok se maslac i čokolada ne istope.



Pripremiti dublju tepsiju 20 x 30 ili podešavajući kalup. Staviti jednu koricu, poprskati malo mlekom pa staviti 1/2 još tople kreme. Ravnomerno poravnati pa staviti drugu koricu. Ponovo poprskati mlekom pa staviti ostatak kreme. Poravnati pa posipati pripremljenim mrvicama od korice. Ostaviti u frižideru na par sati da se dobro ohladi i stegne.



Ako ste koristili tepsiju, samo iseći na kocke ili štanglice i ukrasiti po želji. Ako ste koristili podešavajući kalup, skloniti stranice pa iseći kolač, ukrasiti i poslužiti. Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page