top of page

ČOKOLADNI KOLAČ SA KREMOM OD VANILE

Potrebno je:

Za biskvit:

5 jaja

5 kašike šećera

1 kašika ulja

4 kašike brašna

2 kašike kakaa

1/2 kašičice praška za pecivo

Za krem:

1 l mleka

3 pudinga od vanile

10 kašika šećera

250 gr margarina

100 gr šećera u prahu

Za premaz biskvita:

100 gr čokolade

2 kašike ulja


U 200 ml mleka razmutiti puding. Ostatak mleka sipati u šerpu pa staviti da se kuva. Kad zakuva, skloniti sa šporeta, dodati šećer i razmučen puding, promešati i vratiti nazad na ringlu. Kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusti. Prebaciti u drugu činiju i ostaviti da se skroz ohladi.

Za to vreme pripremiti biskvit.

Mikserom mutiti jaja i šećer sve dok ne postane vazdušasto i penasto. Dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo pa kašikom sve dobro izmešati.

U pleh približno veličine 30 x 40 staviti papir za pečenje pa izručiti umućenu smesu. Poravnati pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da se peče oko 15 - 20 minuta. Pečen biskvit izvaditi iz pleha i prebaciti na kuhinjskoj krpi. Skloniti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Umutiti margarin i šećer u prahu. Dodati hladan puding i dobro umutiti. Krem je gotov.

Hladan biskvit preseći po širini ili po dužini ( zavisno kako želite da izgleda kolač ) da bi dobili dve korice iste debljine.

Otopiti čokoladu sa dve kašike ulja na pari, u mikrotalasnoj ili na tihoj vatri. Premazati otopljenom čokoladom obadve korice i ostaviti na hladnom mestu par minuta da se stegne.

Na tacnu za filovanje staviti jednu koricu, premazati polovinom pripremljene kreme, staviti drugu koricu pa premazati ostatkom kreme. Po želji možete na kraju posipati rendanom čokoladom ili ukrasiti šlagom... Ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa poslužiti. Prijatno!





Recent Posts

See All
bottom of page