top of page

MAKARONSI

Prelepi kolačići koji mogu biti različitih boja i ukusa. Listajući recepte na netu može se primetiti da su veoma jednostavni za izradu ali je potrebno malo više vremena i ispratiti recept bez odstupanja. Neki su skeptični i kažu da baš ne mogu uspeti iz prvog pokušaja ali vredi probati... Ono što je bitno, da bi olakšali izradu ovih kolača, najbolje je pripremiti sastojke malo ranije ( dan pre ). Mislim na bademe ako ne koristite bademovo brašno. Ja sam odlučila da blanširam bademe, otklonim kožicu, ostavim da se osuše pa onda sameljem i prosejem.

Vi uradite kako vama odgovara...


Potrebno je:

130 gr mlevenih badema ili bademovog brašna

3 belanca veličine srednjih jaja

80 gr kristal šećera

200 gr šećera u prahu

Prstohvat soli

Prehrambena gel boja


Za filovanje:

3 žumanca

3 kašike šećera

200 ml slatke pavlake



Ako želite da blanširate bademe, možete pogledati postupak OVDE.

Bademe samleti i prosejati tako da bi bilo dobro da ih imate malo više jer kad to odradite, potrebno je da ih imate prosejanih 130 gr a sigurno će neki komadići ostati u situ. Isto tako prosejati i šećer u prahu.

Pre svega ostaviti jaja na sobnoj temperaturi bar 2 sata pre izrade.

Pripremiti pleh i staviti papir za pečenje. I sad...kreće ono najvažnije.

Odvojiti belanca od žumanaca i staviti u posudu za mućenje. Dodati malo soli i mutiti mikserom. Kada se belanca umute, postepeno prvo dodavati kristal šećer, pa postepeno dodati i šećer u prahu uz neprekidno mućenje. Dodati boju za kolače pa još malo mutiti i izjednačiti smesu. Na kraju dodati mlevene i prosejane bademe i kašikom lagano promešati sve sastojke. Nije potrebno mnogo mešati, taman toliko koliko je potrebno da se sjedine sastojci. Obično svi oni koji su pravili ove kolačiće kažu da smesa treba da izgleda kao lava i kad podignete kašiku sa smesom probate da napravite osmicu bez prekidanja testa. Ako se smesa prekida, promešati još malo. Ako se desi osmica, smesa je gotova i spremna.

Prebaciti smesu u špric ili kesu za ukrašavanje sa okruglim nastavkom ili jednostavno prebaciti u kesu za zamrzavanje i iseći vrh širine oko 1 cm. 

Istiskati smesu držeći kesu uspravno na papiru za pečenje. Praviti razmak izmedju jer će se krugovi raširiti.



Kada se ispuni ceo papir, uzmite pleh i lupite 2 - 3 puta o radnu površinu da bi izašao vazduh iz kolačića i da se ne bi javili mehurići na površini.

Ako imate još smese, ponovite postupak u drugom plehu.

Sada je potrebno ostaviti makaronse da se suše 2 - 3 sata na sobnoj temperaturi. Ovo je veoma bitno. Posle izvesnog vremena možete prstom dodirnuti krugove. Ako se smesa lepi za prst, treba još da se suše. Tek kad dodirnete prstom i desi se malo udubljenje bez ostatka testa na prstu, makaronsi su spremni za pečenje.

Makaronsi se peku u zagrejanoj rerni na 130 stepeni oko 15 - 20 minuta.

Nakon što izvadite pleh iz rerne, ostaviti da se makaronsi skroz ohlade pa tek onda odvojiti od papira za pečenje. 

Možete filovati po vašem ukusu... Ja sam ovog puta iskoristila žumanca.

Izmešati žumanca i šećer pa otopiti i skuvati na pari ili na baš tihoj vatri paziti da ne zagore. Ostaviti da se skroz ohlade. Umutiti slatku pavlaku, dodati ohladjena žumanca pa sve zajedno izjednačiti i umutiti.

Napuniti filom špric ili kesu za ukrašavanje. Istiskati na sredini jednog kolačića pa poklopiti drugim i malo pritisnuti. I tako raditi dok imate materijala. Uživajte...  Prijatno!




109 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page