top of page

TURSKI MOKRI KOLAČ

Najsočniji čokoladni kolač. Priprema je jednostavna i brza, preporuka za sve ljubitelje čokolade...


Potrebno je:

Za biskvit:

5 jaja

1 čaša šećera

1 vanilin šećer

1 čaša mleka

1 čaša ulja

2 čaše mekog brašna

5 kašika kakaa

1 prašak za pecivo


Za preliv:

3 čaše mleka

1 čaša šećera

1/2 čaše ulja

1 vanilin šećer

5 kašika kakaa

100 gr čokolade za kuvanje


Kao dodatak: seckani orasi ili lešnici


Za meru: čaša od 200 ml


U posudu za mućenje staviti jaja pa umutiti. Dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok ne postane penasto i vazdušasto. Dodati mleko i ulje i kratko mutiti. U smesu na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati kašikom da se sve dobro izjednači.

Pripremiti tepsiju veličine 22 x 36 ( ili približno ), staviti papir za pečenje pa izručiti umućenu smesu. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 30 minuta.

Pripremiti preliv...

U šerpu sipati mleko, ulje, šećer, kakao i izlomljenu čokoladu pa staviti da se kuva. Kad proključa, kuvati 2 - 3 minuta pa skloniti sa šporeta i ostaviti da se malo prohladi.





Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen pa tepsiju izvaditi iz rerne. Pečen biskvit prebaciti na drugi pleh, skloniti papir za pečenje pa vratiti u tepsiju u kojoj se pekao okrenut na dole. Izbockati čačkalicom pa iseći na kocke. Ravnomerno zaliti toplim prelivom preko još toplog biskvita. Ostaviti da se dobro ohladi na par sati. Po ukusu posipati i ukrasiti seckanim orasima ili lešnicima pa poslužiti. Uživajte... Prijatno!




185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page