top of page
Writer's pictureTatijana Zivkovic

LONDONSKE ŠTANGLICE

Savršen starinski recept za hrskave štanglice koje se tope u ustima. U kombinaciji sa pečenim orasima, džemom od kajsija i prhkim testom, ukus koji se pamti za sva vremena...


Potrebno je:

200 gr brašna

100 gr masti

100 gr šećera

2 žumanaca

100 ml mleka

1/2 kašičice sode bikarbone


Nadev:

3 - 4 kašike džema od kajsija

2 belanaca

150 gr šećera

150 gr mlevenih oraha

50 gr seckanih oraha


Penasto umutiti mast, žumanca i šećer. Dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Smesa će biti gusta. Postepeno dodavati mleko i na najmanjoj brzini miksera ujednačiti u glatku smesu.

Tepsiju ili pleh veličine 20 - 30 podmazati i posuti brašnom. Prebaciti umućenu smesu, poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta.

Za to vreme umutiti belanca i šećer. Dodati mlevene orahe i dobro izmešati.

Posle 10 minuta pečenja izvaditi tepsiju iz rerne. Premazati biskvit džemom od kajsija pa preko dodati umućena belanca sa šećerom i orasima. Ravnomerno rasporediti i poravnati. Posipati seckanim orasima, smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa vratiti u rernu da se belanca suše još oko 15 - 20 minuta.

Ostaviti kolač da se prohladi pa iseći na štanglice. Prijatno!




Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating