Savršen starinski recept za hrskave štanglice koje se tope u ustima. U kombinaciji sa pečenim orasima, džemom od kajsija i prhkim testom, ukus koji se pamti za sva vremena...
Potrebno je:
200 gr brašna
100 gr masti
100 gr šećera
2 žumanaca
100 ml mleka
1/2 kašičice sode bikarbone
Nadev:
3 - 4 kašike džema od kajsija
2 belanaca
150 gr šećera
150 gr mlevenih oraha
50 gr seckanih oraha
Penasto umutiti mast, žumanca i šećer. Dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom. Smesa će biti gusta. Postepeno dodavati mleko i na najmanjoj brzini miksera ujednačiti u glatku smesu.
Tepsiju ili pleh veličine 20 - 30 podmazati i posuti brašnom. Prebaciti umućenu smesu, poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta.
Za to vreme umutiti belanca i šećer. Dodati mlevene orahe i dobro izmešati.
Posle 10 minuta pečenja izvaditi tepsiju iz rerne. Premazati biskvit džemom od kajsija pa preko dodati umućena belanca sa šećerom i orasima. Ravnomerno rasporediti i poravnati. Posipati seckanim orasima, smanjiti temperaturu na 150 stepeni pa vratiti u rernu da se belanca suše još oko 15 - 20 minuta.
Ostaviti kolač da se prohladi pa iseći na štanglice. Prijatno!
Comments