Potrebno je:
3 - 4 pastrmke
2 dl belog vina
1 veza peršunovog lista
1 limun
2 - 3 čena belog luka
po ukusu so i biber
4 kašike ulja 50 gr margarina

Pastrmke očistiti, dobro oprati pa ubrusima upiti svu vodu. Posoliti i spolja i iznutra. Pobiberiti. Ostaviti oko 30 minuta da odstoji u frižideru
Napraviti marinadu od vina, sitno iseckanog peršuna i belog luka, ulja, soli i bibera. Limun preseći na pola i 1/2 iscediti i dodati u marinadu. Drugu polovinu iseći na krugove. U pleh ili đuveč staviti pek papir, ( nije obavezno, može i bez ) samo poprskati uljem. Pastrmke izvaditi iz frižidera, staviti malo marinade u sredinu svake pastrmke pa ih položiti u đuveč. Preliti ih marinadom pa ih okrenuti, preliti i drugu stranu marinadom. Okolo staviti kolutove limuna, a na svaku pastrmku list tanko isečenog margarina.
Staviti ribu da se peče u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Peći oko 40 minuta da lepo porumeni. Peče sa na visokoj temperaturu da bi spolja bila rumena, a unutra sočna.
Pečenu pastrmku izvaditi iz rerne malo ohladiti i poslužiti. Kao prilog možete dodati kuvan krompir koga, kao i ribu, prelivamo ostatkom marinade. Baren pirinač sa šargarepom isto tako može biti dobar prilog pa izaberite po vašoj želji.
Pastrmka je veoma ukusna, sprema se brzo i lako, uz čašu belog vina... odličan ručak ili večera. Prijatno!
Comments