Najbolji starinski kolač koji se brzo sprema. Fantastičan ukus...
Potrebno je:
Za biskvit:
4 žumanca
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
80 gr masti
100 ml mleka
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
Rendana kora od limuna
Za šam:
4 belanca
8 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
Kao dodatak:
Džem od kajsija
100 gr mlevenih oraha
Prvo pripremiti biskvit.
U posudu za mućenje staviti mast, šećer i vanilin šećer pa umutiti mikserom. Dodati žumanca i mutiti dok smesa ne postane svetlija. Sipati mleko. Izrendati koru limuna pa ubaciti u smesu. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo pa sve dobro umutiti.
Kalup ili tepsiju podmazati i posuti malo brašna pa sipati umućenu smesu. Poravnati i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta da blago porumeni.
Za to vreme umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Dodati i sok od limuna.
Posle 10 - ak minuta izvaditi biskvit iz rerne, premazati džemom, posuti mlevene orahe pa dodati umućen šam od belanaca. Ravnomerno rasporediti i razmazati. Možete tako odmah vratiti u rernu ili kao ja posipati još malo oraha preko belanca pa ubaciti u rernu da se kolač ispeče do kraja i belanca malo isuše. Temperaturu rerne smanjiti na 130 stepeni i peći još oko 25 - 30 minuta.
Kolač ostaviti da se skroz ohladi pa iseći na kocke i poslužiti. Prijatno!
コメント