top of page

DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA

Jednostavan način kuvanja i džem može trajati više godina...


1 kg očišćenih šljiva

500 gr šećera


Količinu naravno prilagoditi svojim potrebama...


( MOJ OMILJENI DORUČAK )

ree

Šljive dobro oprati i izvaditi koštice. Ako želite možete ih samleti na vodenici.

Ja sam ih ovog puta naseckala na četvrtine i stavljala u šerpu. Preko šljiva sipati šećer, promešati i ostaviti oko 1 sat da šljive puste svoj sok i da se šećer malo istopi.

Staviti na šporet i na jačoj temperaturi ostaviti da se kuva uz mešanje. Kad je tečnost malo isparila, ja sam ručnim mikserom malo usitnila šljive ( ne mora ). Smanjiti na srednjoj temperaturi i kuvati dok se džem ne zgusti uz neprekidno mešanje. Možete staviti kašiku džema na tacnu pa kad se prohladi, videćete gustinu. Kada provučete kašikom po sredini šerpe trebalo bi da na trenutak vidite dno šerpe. Tada je džem gotov.

Oprane tegle staviti u rernu bez poklopca okrenute na dole da se malo zagreju na 100 stepeni.

Kada je džem gotov, sipati u vruće tegle. Pune tegle poredjati na pleh pa vratiti u zagrejanu rernu na 100 stepeni oko 30 - ak minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle u rerni da se ohlade. Hladne tegle zatvoriti poklopcima pa ostaviti na tamnom mestu do upotrebe. Prijatno!


ree




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

 Ne propustite nove recepte!
Možete me pratiti i na društvenim mrežama

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
tanja
bottom of page