top of page

MEDENJACI

Kad stigne zima, pomislimo na sneg, Novu Godinu, Božić i mnoge druge praznike. Šire se mirisi različitih djakonija, najviše kolača...

Kad osetimo miris cimeta i karanfilića, prva pomisao je ukus medenjaka.

Spremaju se brzo i jednostavno, izgled po sopstvenom izboru...


Potrebno je:

350 gr brašna

1 kašičica mešavine mlevenog cimeta i karanfilića

1 kašičica sode bikarbone

150 gr smedjeg šećera

125 gr margarina

4 kašike meda

1 jaje


Za glazuru:

1 belanac

200 gr šećera u prahu

Malo limunovog soka


U posudu staviti brašno, šećer, sodu i začine pa promešati. Dodati otopljen margarin, med i jaje pa umesiti testo.




Podeliti na dva dela pa svaki deo rastanjiti oklagijom debljine 5 - 10 mm. Modlicama vaditi figure i redjati u pleh obložen papirom za pečenje.




Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Po želji mežete ukrasiti glazurom.




Za glazuru je potrebno umutiti belanac, dodati šećer u prahu i dobro umutiti. Dodati po malo nekoliko kapi ( 10 - ak ) limunovog soka i izmešati. Sipati u kesu za zamrzivač i sasvim malo odseći vrh ili u kesu za ukrašavanje pa uz pomoć šprica lagano ukrasiti medenjake. Ostaviti da se dobro osuše. Prijatno!




1,128 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page