MEDENJACI
Kad stigne zima, pomislimo na sneg, Novu Godinu, Božić i mnoge druge praznike. Šire se mirisi različitih djakonija, najviše kolača...
Kad osetimo miris cimeta i karanfilića, prva pomisao je ukus medenjaka.
Spremaju se brzo i jednostavno, izgled po sopstvenom izboru...
Potrebno je:
350 gr brašna
1 kašičica mešavine mlevenog cimeta i karanfilića
1 kašičica sode bikarbone
150 gr smedjeg šećera
125 gr margarina
4 kašike meda
1 jaje
Za glazuru:
1 belanac
200 gr šećera u prahu
Malo limunovog soka

U posudu staviti brašno, šećer, sodu i začine pa promešati. Dodati otopljen margarin, med i jaje pa umesiti testo.


Podeliti na dva dela pa svaki deo rastanjiti oklagijom debljine 5 - 10 mm. Modlicama vaditi figure i redjati u pleh obložen papirom za pečenje.


Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Po želji mežete ukrasiti glazurom.

