top of page

DŽEM OD SMOKAVA

Potrebno je:

1 kg zrelih smokava 300 gr šećera 2 vanilin šećera 1 limun


ree

Zrele smokve dobro oprati, očistiti od peteljki, oljuštiti i stavljati u šerpu.


ree

Kašikom ih usitniti pa staviti šećer, vanilin šećer i dobro izmešati. Ostaviti oko 30 minuta da smokve puste sok i da se šećer istopi. Staviti na ringlu i na sredjoj temperaturi kuvati uz povremeno mešanje. Ako želite, možete štapnim mikserom usitniti smokve mada će se one dovoljno raskuvati. Dodati limunov sok i narendati koru limuna. Kuvati oko 1 sat, ovisno od jačine šporeta.


ree

Po želji, u smokve se u zadnjih 15 minuta mogu dodati seckani bademi ili orasi. Ako se prilikom mešanja kašikom na trenutak vidi dno šerpe, džem je gotov. Proverite željenu gustinu tako što će te 1 - 2 kašike staviti na tacnu i prohladiti.

U zagrejane tegle stavljati džem, pa vratiti pune tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni na 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle unutra da se ohlade. Hladne tegle zatvoriti poklopcima i ostaviti na tamnom i hladnom mestu. Prijatno!


Ako želite kuvati slatko od smokvi, recept imate klikom na sliku


ree



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

 Ne propustite nove recepte!
Možete me pratiti i na društvenim mrežama

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
tanja
bottom of page