top of page

DŽEM OD SMOKAVA

Potrebno je:

1 kg zrelih smokava 300 gr šećera 2 vanilin šećera 1 limun


Zrele smokve dobro oprati, očistiti od peteljki, oljuštiti i stavljati u šerpu.



Kašikom ih usitniti pa staviti šećer, vanilin šećer i dobro izmešati. Ostaviti oko 30 minuta da smokve puste sok i da se šećer istopi. Staviti na ringlu i na sredjoj temperaturi kuvati uz povremeno mešanje. Ako želite, možete štapnim mikserom usitniti smokve mada će se one dovoljno raskuvati. Dodati limunov sok i narendati koru limuna. Kuvati oko 1 sat, ovisno od jačine šporeta.


Po želji, u smokve se u zadnjih 15 minuta mogu dodati seckani bademi ili orasi. Ako se prilikom mešanja kašikom na trenutak vidi dno šerpe, džem je gotov. Proverite željenu gustinu tako što će te 1 - 2 kašike staviti na tacnu i prohladiti.

U zagrejane tegle stavljati džem, pa vratiti pune tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni na 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti tegle unutra da se ohlade. Hladne tegle zatvoriti poklopcima i ostaviti na tamnom i hladnom mestu. Prijatno!


Ako želite kuvati slatko od smokvi, recept imate klikom na sliku





658 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page