top of page

TRILEĆE KOLAČ SA KARAMEL PRELIVOM

Updated: Nov 5, 2023

Predivan i sočan kolač, neodoljivog ukusa. Veoma laka priprema. Preporuka za sve sladokusce...


Potrebno je:

Za biskvit:

6 jaja

100 gr šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

200 gr brašna


Za natapanje biskvita:

800 ml slatke pavlake

1 l mleka

5 kašika mleka u prahu


3 - 4 kašike vode

200 gr šećera

200 ml slatke pavlake ( mlečne )

20 gr maslaca

Aroma vanile

Malo soli


Za ukrašavanje - 50 gr bele čokolade


Napraviti karamel od navedenih sastojaka (postupak pročitati klikom na karamel ) ili kupiti gotov proizvod.

Odvojiti belanca od žumanaca. U belanca dodati šećer i vanilin šećer pa umutiti. Kad dobijete gustu penu, dodati jedno po jedno žumance pa sve dobro umutiti. Kad se sve dobro sjedini, dodati brašno i prašak za pecivo i izmešati sve zajedno da nema grudvica.

Pleh za pečenje ( ja sam koristila pleh veličine 24 x 38 ) podmazati i na dno staviti papir za pečenje. Isipati pripremljenu umućenu smesu, poravnati i staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta zavisno od rerne, dok ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. Ako je čačkalica suva, biskvit je pečen.

Pečen biskvit izvaditi iz pleha i skinuti papir za pečenje. Čačkalicom izbockati biskvit sa obadve strane. Pleh oprati i isušiti pa u njemu sipati 800 ml slatke pavlake. Biskvit staviti preko pavlake ali tako da vam gornji deo bude okrenut na dole. Ostaviti oko 30 minuta da biskvit upije pavlaku.



U mleko staviti mleko u prahu i dobro izmešati da nema grudvica. Lagano kutlačom sipati preko biskvita. Ostaviti na 1,5 - 2 sata da biskvit upije mlečne sastojke.

Pripremljen karamel ( oko 400 gr ) staviti preko biskvita i lagano razmazati. Možete ostaviti tako ili ukrasiti rastopljenom belom čokoladom.

Rastopiti čokoladu na pari sa kašikom ulja, staviti u kesu, probušiti malo vrh kese, zatim povlačiti vodoravne linije po kolaču u razmaku od 2 cm. Uzeti čačkalicu i povlačiti uspravne linije i sa jedne i sa druge strane i tako napraviti šare.

Ohladiti kolač pa poslužiti i uživati u ovom nezaboravnom slatkišu. Prijatno!






142 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page