top of page

PITA SARMA OD SLATKOG KUPUSA

Ako još niste probali ovo jelo, svakako isprobajte ovaj recept...


Potrebno je:

1 srednja glavica svežeg kupusa

1 glavica crnog luka

2 - 3 čena belog luka

1 šargarepa

1 veća ili dve manje sveže paprike

1 veza peršuna ili 1 kašika sušenog peršuna

100 ml ulja

500 gr mlevenog mesa

200 gr pirinča

1 šolja mlevenog paradajza ( pelata)

2 šolje vode

1 kašika mešavine začina ( vegete )

1 kašičica soli ( po ukusu )

1 kašika mlevene začinske paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera


U duboku šerpu sipati vodu do pola i staviti da se kuva. Glavicu kupusa očistiti i izdubiti koren u sredini. Staviti glavicu u ključalu vodu, smanjiti malo temperaturu i kuvati 15 -ak minuta da listovi postanu malo mekani. Povremeno kutlačom posipati toplom vodom u sredinu kupusa.



Oprati i očistiti povrće pa sitno naseckati. U tiganju sipati malo ulja, dodati naseckano povrće i dinstati na srednjoj temperaturi samo par minuta da povrće malo omekša. Dodati mleveno meso i začine, promešati i na kraju dodati dobro opran pirinač. Sve dobro izmešati i izjednačiti.

Izvaditi kupus iz šerpe i lagano odvojiti listove. Na dasku za seckanje staviti jedan list, iseći po sredini i odstraniti deo korena. Na jednom delu lista staviti pripremljen nadev od povrća i mesa, urolati kao palačinku i redjati u podmazanoj tepsiji. Najbolje je krenuti od ivice tepsije i redjati u krug, do sredine će te doći na kraju. Tako ponoviti i sa drugom polovinom lista. Znači, od jednog lista kupusa, dobijete dve rolnice.


Kad ste utrošili sve sastojke i ispunili celu tepsiju, pripremiti preliv od izmešanog mlevenog paradajza i vode. Sipati preko sarmica, prekriti aluminijumskom folijom, staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peći oko 1 sat. Posle tog vremena skloniti foliju, ostaviti u rerni još 15 - ak minuta da se malo zapeče.


Poslužiti toplo i uživati u svakom zalogaju... Prijatno!





88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page