top of page

POSNA TORTA OD ORAHA

Za 1 koru je potrebno:


2 čaše ( od 2 dl ) brašna

1 čaša šećera

4 - 5 kašika džema po izboru

10 kašika mlevenih oraha

1,5 dl kisele ili obične vode

1 kesica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone


( Za ovu tortu potrebne su tri kore )


Za crni krem:

1,2 l vode

3 pudinga od čokolade

6 kašika šećera

100 gr posne čokolade

100 gr šećera u prahu

150 gr posnog margarina


Za žuti krem:

700 ml vode

2 pudinga od vanile

4 kašike šećera

4 kašike mlevenig oraha

50 gr šećera u prahu

100 gr posnog margarina


Prvo pripremiti crni krem.

U 200 ml vode razmutiti puding od čokolade. Ostatak vode staviti da se kuva. Kad proključa, dodati šećer i razmućen puding pa vratiti na ringlu. Kuvati dok se ne zgusti. Dodati i čokoladu pa promešati da se skroz rastopi. Ostaviti krem da se ohladi.

Skuvati i žuti krem... Razmutiti puding u malo vode a ostatak vode staviti da se kuva. Kad proključa, staviti šećer i razmućen puding pa ukuvati dok se ne zgusti i ostaviti da se hladi.

Za koru...U posudu staviti brašno, šećer, džem, mleveni orah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ručno izmešati. Dodati i vodu pa sve dobro izmešati.

U pleh staviti papir za pečenje pa izliti smesu. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta zavisno od rerne.

Ponoviti postupak još dva puta da bi dobili tri kore. Ostaviti ih da se ohlade.

Umutiti 150 gr margarina i 100 gr šećera u prahu. Dodati hladan puding od čokolade pa dobro sve umutiti.

Umutiti 100 gr margarina i 50 gr šećera u prahu. Dodati hladan puding od vanile pa dobro umutiti. Dodati i 4 kašike mlevenih oraha pa izmešati.

Na poslužavnik ili tacnu za filovanje staviti jednu koru ( nije potrebno natapanje kora ). Polovinu čokoladnog krema staviti preko kore i ravnomerno razmazati. Staviti drugu koru pa dodati krem od vanile. Ravnomerno razmazati pa staviti treću koru. Na kraju dodati i drugu polovinu čokoladnog krema i premazati celu tortu sa svih strana. Odozgo posuti mlevenim orasima i ostaviti u frižideru na par sati.

Torta je velika, odlična za posne slave i proslave. Sočna i ukusna... Prijatno!






311 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page