top of page

PUNJENE SVEŽE PAPRIKE

Potrebno je:

14 - 16 svežih paprika

3 veće glavice crnog luka

600 gr mlevenog mesa

200 ml ulja

2 šargarepe

200 gr pirinča

1 veći paradajz

Po ukusu so, mleveni biber, peršun i ruzmarin

1 kašika mešavine začina ( vegete )

1 kašika mlevene začinske paprike


Dobro oprati papriku pa izvaditi seme sa peteljkom. Naseckati crni luk i staviti na malo ulja da se dinsta na sredjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dodati i rendanu šargarepu pa nastaviti dinstanje dok povrće ne dobije staklastu i sjajnu boju. Paziti da ne zagori.

Dodati mleveno meso, promešati, ujednačiti sa povrćem i pržiti par minuta. Dodati , mešavinu začina, so, biber po ukusu.

Pirinač oprati i mešati u nekoliko mlakih voda (sve dok voda ne postane bistra ) pa ocediti i dodati u meso sa povrćem. Dodati začinsku papriku, peršun i ruzmarin pa sve dobro izmešati.

Kada se pripremljena smesa malo prohladi, puniti spremljene paprike. Ne treba prepuniti jer će prilikom kuvanja pirinač nabubriti. Ako želite, možete zatvoriti paprike paradajzom ili komadima paprike ali i ne morate. Ja ih ostavljam bez zatvaranja a nasečen paradajz stavljam izmedju paprika da bi bolje pustio sok.

Naredjane paprike u tepsiji preliti 1 - 2 čaše vode i staviti da se peku u rerni na 180 stepeni oko 50 - 60 minuta.

Po želji možete napraviti preliv. Zagrejati malo ulja, vode, kašiku brašna, mleveni paradajz i začinsku papriku pa pri kraju pečenja preliti paprike i ostaviti još par minuta u rerni.

Služiti toplo uz omiljenu salatu...Prijatno!




144 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page