top of page

SARMICE OD VINOVOG LISTA

Potrebno je:

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

500 gr mlevenog junećeg mesa

150 gr pirinča ( po želji )

Mladi listovi vinove loze


Začini po želji:

So, biber, peršun, vegeta, aleva paprika, ruzmarin...

250 ml soka od paradajza

Oko 400 ml vode

Malo ulja


ree

Listove vinove loze potopiti u toplu vodu i ostaviti malo da odstoje. Bilo bi dobro da promenite vodu 2 - 3 puta.

U tiganj sipati malo ulja pa dodati naseckani luk i rendanu šargarepu. Dinstati na srednjoj temperaturi dok ne omekša. Dodati mleveno meso, promešati pa dodati začine po želji. Ja volim da ubacim i malo dobro opranog pirinča, vi ne morate ako ne želite. Sve dobro izmešati i ujednačiti.


ree

Staviti jedan list na tacnu pa na sredini staviti jednu kašiku fila. Preklopiti levu i desnu stranu lista pa urolati u sarmicu. Tako ponavljati postupak dok imate materijala.


ree

ree

ree

Pripremiti tepsiju ili pekač, malo podmazati pa poredjati prazne listove kao podlogu. Sada poredjati sarmice jednu pored druge dok ne ispunite tepsiju.

ree

U posudu sipati sok od paradajza. Ja sam koristila domaći mleveni paradajz a vi ako hoćete, možete koristiti i neki kupovni po želji. Isto tako možete koristiti i svež samo ga oljuštite i narendajte. U sok od paradajza dodati 1 - 2 čaše vode, promešati pa sipati preko sarmica. Malo poprskati uljem pa staviti u rernu na 180 - 200 stepeni i ostaviti da se krčkaju i zapeku oko 90 minuta. Po potrebi, možete staviti foliju preko ako želite. Prijatno!



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page