top of page

CVET POGAČICE

Updated: Jan 8

Potrebno je:

700 - 750 gr brašna

1 kockica kvasca

200 ml mleka

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

2 jaja

250 gr otopljenog margarina

Za premaz:

1 jaje ( ili samo žumanac )

susam, može i lan, kim )

Za punjenje:

1 belanac, sir...


U manju posudu sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna, promešati i ostaviti 2 - 3 minuta ( nije potrebno da kvasac mnogo nadolazi ).

U veću posudu prebaciti pripremljen kvasac, dodati 2 jaja i malo žicom razmutiti. Zatim dodati otopljen margarin, pa opet promešati. U brašno ubaciti so i uz postepeno dodavanje umesiti meko testo. Testo ne sme da bude lepljivo ali ni tvrdo, zato se postepno dodaje brašno i kad prestane da se lepi za posudu onda je spremno. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo da naraste ( oko 45 minuta ).

Nadošlo testo izručiti na radnu površinu, malo premesiti pa od testa napraviti loptice veličine većeg jajeta. Poredjati loptice pa prekriti krpom.



Uzeti prvu napravljenu lopticu, malo pritisnuti prstima pa u sredini staviti sir izmešan sa jednim belancetom. Skupiti krajeve testa, okrenuti na dole pa opet lagano pritisnuti prstima. Kuhinjskim makazama iseći testo na nekoliko mesta ali samo gornju površinu ivica testa da ne bi ispadao sir ako idete do dna testa. Tako uraditi i sa ostalim lopticama i redjati cvetiće u plah obložen papirom za pečenje.

Premazati pecivo umućenim jajetom ili samo žumancetom i posuti semenkama po želji. Ostaviti malo da narastu pa ih peći zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Odlično pecivo za doručak, užinu ili večeru... Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page