top of page

DOMAĆE LISNATO TESTO

Brzo i jednostavno, hrskavo, neutralno testo. Slano ili slatko za svaku priliku...


Potrebno je:

500 gr brašna + 100 gr za rad

1,5 kašičica soli

200 ml vode

250 margarina ili maslaca + 100 gr za testo


U posudu za mešenje staviti 100 gr margarina ili maslaca sobne temperature. Dodati so i mešati kašikom sve dok ne omekša. Dodati brašno, promešati i uz dodatak vode umesiti testo. Prekriti folijom i ostaviti 20 - 30 minuta da odmara. Možda će vam se učiniti da je testo tvrdo ali kasnije će biti mekše i savitljivije.

Premesiti testo 3 - 4 minuta pa podeliti na 2 ili 4 dela i oblikovati loptice. Ja sam ovog puta delila na 4. Isto tako podeliti i margarin ili maslac.



Uzeti jednu lopticu, pritisnuti malo prstima da bi napravili krug pa na sredinu kruga staviti jedan deo margarina. Saviti ivice testa i umotati margarin. Pritisnuti opet malo prstima da bi se rasporedio margarin pa oklagijom rastanjiti testo na 12 x 40 cm. Urolati testo pa staviti na tacnu. Isto tako ponoviti postupak sa ostatkom loptica. Prekriti rolnice providnom folijom i ostaviti u frižideru na 10 minuta.

Staviti jednu rolnicu na radnu površinu, malo pritisnuti oklagijom na nekoliko mesta pa rastanjiti testo na 10 x 30 cm. Sad preklopiti testo i sa jedne i sa druge strane do sredine pa još jednom(dvostruki preklop). Umotati u providnu foliju. Ponoviti postupak i sa drugim rolnicama. I to je to...Testo je spremno za rad odmah ili ostaviti u frižideru za sutradan ili staviti u zamrzivač za neku drugu priliku.



Važno je napomenuti. Kada razvučete testo, potrebno je iseći ivice da bi se testo bolje listalo i onda seći kocke, trouglove...i puniti po ukusu sirom, džemom, nutelom... Zavisno od ukusa, premazati umućenim jajetom ili premazati i posuti susamom, kimom... ako je slano pecivo u pitanju. Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page