top of page

DOMAĆI HLEBČIĆI

Hrskavi spolja, mekani unutra...


Potrebno je:

300 ml mleka ili vode

25 gr ( 1/2 kockice ) svežeg kvasca

2 kašike ulja

1 kašičica šećera

500 gr brašna

1 kašičica soli

Susam po ukusu


U malo mleka ili vode izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašiku brašna pa promešati i ostaviti na toplom par minuta da proradi i prikaže mehuriće.

U posudu za mešenje staviti brašno, ulje, so, preostalo mleko i pripremljen kvasac. Ako vam je lakše, prvo izmešajte kašikom pa onda rukom umesite meko testo( testo ne treba biti tvrdo, pa ako ste dodali malo više brašna, možete dodati malo mleka i umesiti meko testo ).

Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da naraste ( oko 30 minuta ).

Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Oblikovati u veću kiflu pa podeliti na 3 - 4 dela. Svaki deo oblikovati u lopticu pa staviti na tacnu, prekriti folijom i krpom pa ostaviti da odmori 10 - ak minuta.

Svaku lopticu malo rastanjiti prstima veličine manjeg tanjirića pa uviti u rolnicu. Redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Oštrim nožem malo zaseći testo na nekoliko mesta pa prekriti krpom i ostaviti da odmore i narastu oko 20 minuta.



Premazati umućenim jajetom, po ukusu posipati malo susama pa staviti u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Peći oko 30 minuta zavisno od rerne.

Hlepčiće uviti u krpu ako želite mekši hleb, ako želite da ostanu hrskavi, ostaviti ih samo da se ohlade bez pokrivanja.

Ako su vam potrebni hlebčići za posne dane, možete zamesiti testo sa vodom, bez premazivanja jajetom, samo poprskati vodom pre pečenja.

Savršeni i ukusni hlebčići za svaku priliku... Prijatno!






63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page