top of page

DOMAĆI MEKANI SLANCI

Potrebno je:

500 gr brašna

1kesica suvog kvasca ili 30 - 40 gr svežeg

1 kašičica šećera

300 ml mlakog mleka

1 kašičica soli

100 ml ulja


Za preliv:

2 kašike brašna

1 ravna kašika soli

1 kašičica praška za pecivo

5 kašika vode


ree

U dublju posudu staviti suvi kvasac ili izdrobiti svež, dodati kašičicu šećera, mlako mleko i par kašika brašna pa promešati. Ostaviti par minuta pa dodati ulje, so i uz postepeno dodavanje preostalog brašna umesiti meko testo.

Prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti 10 - ak minuta da odmori. Testo premesiti pa opet prekriti krpom i ostaviti oko 30 minuta da testo naraste.

Nadošlo testo izručiti na radnu površinu, blago premesiti i oblikovati u valjak pa podeliti na manje loptice, otprilike oko 9 - 10 loptica. Prekriti ih krpom da se ne bi sušili.

ree

ree

Radnu površinu i oklagiju blako podmazati uljem pa uzeti jednu lopticu i oklagijom tanko u pravougaonik. Sa jedne duže strane lagano urolati testo pa redjati u pleh na papiru za pečenje. Ponoviti postupak sa preostalim lopticama.

Kada se ispuni ceo pleh, prekriti krpom i ostaviti da malo narastu, taman dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Pre pečenja četkicom premazati uljem, staviti u rernu i peći oko 10 - 15 minuta.


Dok se slanci peku pripremiti preliv. U činiju staviti brašno, so, prašak za pecivo i vodu pa dobro izmešati da nema grudvica. Potrebno je da smesa bude malo gušća nego za palačinke ali da fino pada sa kašike. 


ree

Kada slanci budu pečeni, izvaditi iz rerne pa posipati i našarati pripremljenom slanom smesom. Vratiti u rernu na 3 - 4 minuta. 

Pečene slance izvaditi iz rerne, premazati malo uljem pa ostaviti da se prohlade. Prijatno!




Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page