top of page

MEDOVIK TORTA

Brz i jednostavan recept za čuvenu RUSKU POSLASTICU, medenu tortu sa pavlakom.


Potrebno je:

160 gr maslaca ili margarina

180 gr meda

1,5 kašičice sode bikarbone

4 jaja

Prstohvat soli

150 gr šećera

250 gr brašna

400 ml kisele pavlake

400 ml slatke pavlake

1 vanilin šećer

150 gr šećera u prahu


Rastopiti med i maslac (ili margarin ) na laganoj vatri. Dodati sodu bikarbonu i promešati. Kuvati nekoliko minuta dok ne dobije karamel boju. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U posudu za mućenje staviti jaja i prstohvat soli. Dobro umutiti pa postepeno dodati šećer. U umućena jaja dodati predhodno ohladjenu smesu sa medom i sve zajedno umutiti. Dodati brašno i žicom izmešati da nema grudvica.


U veliki pleh staviti papir za pečenje pa izliti umućenu smesu. Poravnati pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 - 25 minuta. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi. Skloniti papir za pečenje pa odseći ivice sa svih strana da bi dobili odličan pravougaonik. Odsečene ivice od kore ostaviti na stranu i sačuvati za kasnije.

Preseći koru na dva jednaka dela, pa svaki taj deo zaseći (po debljini) uzdužno da se od tog dela dobiju dve kore. Znači, dobili smo sad 4 kore.



Izmešati kiselu pavlaku, vanilin šećer i šećer u prahu. Umutiti posebno slatku pavlaku pa je dodati u kiselu pavlaku i dobro sjediniti.

Filovati - kora, fil, kora, fil...dok imate materijala. Na kraju premazati celu tortu filom. Odsečene kore usitniti ručno ili u secku pa ukrasiti tortu sa svih strana. Ostaviti u frižideru da se stegne bar 3 - 4 sata. Prijatno!





1,208 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page