Veoma fino pecivo prelepog izgleda. Može biti slatko ili slano, punjenje po vašem izboru...
Potrebno je:
220 ml mleka
1 kašičica suvog kvasca
1 kašika šećera
300 gr brašna
1/2 kašičice soli
30 gr margarina ( 2 kašike )
Za punjenje džem ili sir po izboru
1 jaje za premazivanje
U posudu za mešenje sipati toplo mleko, dodati suvi kvasac, šećer i 1 kašiku brašna pa ostaviti 5 minuta da kvasac proradi. Dodati brašno i so pa umesiti testo. Na kraju dodati margarin sobne temperature pa još malo umesiti i ujednačiti testo. Prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti da testo naraste oko 1 sat.
Na radnu površinu posuti malo brašna, prebaciti testo, oblikovati u loptu pa podeliti na 12 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu . Poredjati loptice pa prekriti krpom i ostaviti 15 minuta.
Uzeti jednu lopticu pa rastanjiti tanko u manji pravougaonik. Na jednu kraću stranu staviti džem ili sir, prebaciti malo testa pa pritisnuti da zatvorite punjenje.
Drugi deo testa izreckati nožem, umotati u rolnicu pa sastaviti krajeve i napraviti krug. Prebaciti u podmazan kalup za mafine. Ponoviti postupak sa ostalim lopticama. Prekriti krpom pa ostaviti da testo naraste oko 25 - 30 minuta.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Umutiti jedno jaje, premazati pecivo pa staviti da se peče oko 20 - 25 minuta zavisno od šporeta.
Pečeno pecivo ostaviti malo da se prohladi, izvaditi iz kalupa pa poslužiti.
Topla preporuka za doručak ili večeru. Prelepo izgleda i za neke svečanije prilike. Uživajte... Prijatno!
Comments