top of page

PUTER PECIVO SA SIROM

Potrebno je:

400 ml mleka

200 ml vode

50 ml ulja

1 kašika šećera

50 gr svežeg kvasca

1 ravna kašika soli

2 cela jaja + 1 jaje za premazivanje

800 gr brašna + posipanje

125 gr putera ili margarina

Susam za posipanje


U malu posudu staviti izmrvljen kvasac, šećer, 1 kašiku brašna i 100 ml toplog mleka. Izmešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira i prikaže mehuriće.

U drugu posudu za mešenje staviti polovinu brašna, so, 200 ml toplog mleka, 200 ml tople vode, 2 jaja i ulje pa izmešati i ujednačiti testo. Postepeno dodavati brašno i pri kraju mešenja dodati oko 50 gr naseckanog putera ili margarina i rukom umesiti glatko testo.

Posudu prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da testo naraste.

Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu, malo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko želite da dobijete peciva i zavisno od toga da li želite mala ili veća peciva.



Male delove testa oblikujte u loptice i poredjati u stranu. Uzimati po jednu lopticu i rastanjiti oklagijom u elipsastom obliku. Premazati malo puterom ili margarinom pa nožem izreckati na nekoliko mesta po sredini testa ali ne do kraja. Posipati sitnog sira pa uviti testo ukoso. Rukama malo rastegnuti pa sastaviti krajeve u krug.

Tako raditi sa svakom lopticom i slagati u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

Ostaviti da odstoji i naraste oko 20 - 30 minuta. Umutiti jaje sa 100 ml mleka pa premazati naraslo pecivo i po ukusu posipati susam.


Rernu zagrejati na 200 - 220 stepeni, staviti pecivo i peći oko 20 minuta ( zavisno od rerne ) dok pecivo lepo ne porumeni.

Ostaviti malo da se prohladi i poslužiti... Prijatno!




Recent Posts

See All
bottom of page