top of page

PITA OD DOMAĆIH RAZVUČENIH KORA

Na veoma jednostavan način možemo napraviti slane i slatke pite. Malo slobodnog vremena, par sastojaka i hrskava pita je na vašem stolu... 


Potrebno je:

1 kg brašna

1 kašika soli

50 ml ulja

700 ml tople vode


Za premaz:

50 ml otopljenog margarina

50 ml ulja




Ja sam ovog puta pravila malo veću količinu a vi možete praviti i sa polovinom sastojaka za svakodnevnu potrebu ako vam treba manja količina. 

U posudu za mešenje staviti brašno, so, ulje i uz postepeno dodavanje tople vode zamesiti testo. Prekriti providnom folijom i ostaviti 15 minuta da odmori. 

Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Malo premesiti pa podeliti na dva dela. Od svake polovine podeliti na 4 - 5 jufkica. 

Izmešati margarin i ulje za premaz pa malo podmazati dublju posudu. 



Svaku jufkicu malo rastanjiti oko 15 cm prečnika pa staviti u podmazanu posudu. Premazati jufkicu pa nastaviti i rastanjiti ostale jufkice. Isto redjati jednu na drugu sa premazom. I poslednju jufkicu premazati pa pokriti kesom ili providnom folijom i ostaviti oko 30 minuta da malo odmore i da postanu  mekane za razvlačenje. 



Pripremiti sir i jaje, izmešati i ostaviti na stranu za slanu pitu. 

Možete pripremiti rendane jabuke i malo cimeta za slatku pitu. Može i maline, jagode, višnje... Po vašoj želji... 

Na sto staviti neki stari stolnjak i malo posuti brašna po njemu. 

Uzeti lagano jednu jufkicu, prebaciti na stolnjak i polako razvlačiti krajeve u krug. Bez žurbe, polako... Kada ste maksimalno razvukli koliko je moguće, možete iseći zadebljane krajeve. Staviti ravnomerno sir ili voće. Uhvatiti krajeve stolnjaka, malo podići i urolati razvučenu koru. Umotati po želji i redjati u podmazani pleh ili tepsiju.




 


Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći oko 30 - 35 minuta zavisno od rerne. 

U pola čaše vode sipati 1 kašiku ulja pa po malo premazati pečenu pitu i ostaviti da se prohladi. Iseći po želji i poslužiti. Hskava i ukusna domaća pita... Na više načina i ukusa... Prijatno! 


Malina i Jabuka





47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page