top of page

PITA SA SIROM I SPANAĆEM

Potrebno je:

200 ml mlakog mleka

1 kašičica šećera

8 gr suvog kvasca ili 30 gr svežeg

100 ml ulja

100 ml mlake vode

1 kašičica soli

500 gr brašna

50 gr maslaca za premazivanje ( može i mast, margarin, ulje )


Za fil:

2 jaja

350 gr sitnog sira

150 gr spanaća ( može i više po ukusu )

Malo soli


Kao dodatak:

1 jaje za premazivanje

Susam za posipanje


ree

U posudu za mešenje sipati toplo mleko, dodati kvasac, kašičicu šećera i 1 - 2 kašike brašna. Promešati i ostaviti nekoliko minuta da kvasac proradi.

Dodati 100 ml mlake vode i 100 ml ulja pa promešati. Dodati polovinu brašna i so, izmešati i uz dodatak preostalog brašna umesiti testo. Izručiti na radnu površinu, još malo rukom mesiti testo i oblikovati u loptu. Vratiti u posudu za mešenje, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta da testo naraste.

Naraslo testo izručiti na radnu površinu, podeliti na 6 delova, pa svaki deo oblikovati u lopticu. Prekriti loptice providnom folijom pa ostaviti 10 minuta da malo omekšaju.



ree


Naseckati spanać, dodati sir, jaja i malo soli pa izmešati. Podeliti smesu za 4 premaza.

Svaku lopticu testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik.


ree

Jednu koricu premazati maslacem sobne temperature pa staviti deo fila. Ravnomerno premazati pa staviti drugu koru. Ponovo premazati maslacem pa naneti drugi deo fila. Razmazati pa staviti i treću koru. Preko treće kore ništa ne stavljati.


ree

Ponoviti postupak i sa preostale tri kore da bi dobili dve filovane kore.

Svaku koru iseći na trake oko 2 cm širine. Svaku traku lagano umotati u spiralu pa redjati u tepsiju počevši od sredine.


ree

ree

ree

Svaku narednu umotanu traku redjati u krug dok se ne ispuni tepsija. Premazati umućenim jajetom i posipati susamom. Ostaviti 20 - ak minuta da malo naraste pa staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25  - 30 minuta. Pita je tanka i biće brzo gotova.


ree

Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi. Iseći na 1/8 ili 1/4 pa poslužiti.  Veoma ukusna pita, uz jogurt ili mleko, za doručak ili večeru... Prijatno!


ree



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page