top of page

PROLEĆNA TORTICA

Potrebno je:

Za koricu:

6 jaja

6 kašika šećera

1 kašika ulja

6 kašika brašna

1/2 praška za pecivo

Malo zelene boje za kolače (po želji )


Za voćni premaz:

350 - 400 gr jagoda ( ili neko drugo crveno voće, sveže ili smrznuto)

5 kašika šećera

300 ml vode

1 puding od jagoda


Za fil:

1 l mleka

10 kašike šećera

3 pudinga od vanile

250 gr margarina


Za fil - U 200 ml mleka razmutiti puding od vanile i šećer. Ostatak mleka staviti da se kuva. Kad zakuva, skloniti sa ringle, sipati puding, vratiti na šporet i uz neprekidno mešanje kuvati dok ne postane gusta krema. Ostaviti da se skroz ohladi.

Pripremiti premaz od voća - U šerpu staviti voće, šećer i vodu pa na srednjoj temperaturi kuvati 10 - ak minuta da voće omekša. Možete i usitniti voće po želji ili ostaviti na komade. Razmutiti puding u malo vode pa sipati u voće. Kad se smesa zgusti, ostaviti da se hladi.

Za koricu umutiti jaja i šećer, dodati malo ulja, promešati pa dodati brašno, prašak za pecivo i boju za kolače. Dobro izmešati. U kalup ili tepsiju staviti papir za pečenje pa izručiti umućenu smesu. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 15 - 20 minuta. Proveriti čačkalicom, ako izadje suva, pečenje je gotovo.

Ostaviti da se ohladi pa koricu preseći na pola da bi dobili dve tanje korice. Preliv od voća staviti na obadve korice pa poravnati.

Umutiti margarin sobne temperature, dodati hladan  puding od vanile i sve dobro umutiti i izjednačiti. Podeliti na tri dela. 



Na tacnu za filovanje staviti jednu koricu sa voćnim prelivom, preko staviti jedan deo fila od vanile pa staviti drugu koricu sa voćnim prelivom. Ponovo staviti drugi deo fila. Sa ostatkom fila premazati sa strane i po želji ukrasiti torticu. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne najmanje 3 - 4 sata pa poslužiti. Prijatno! 





36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page