top of page

SARMA OD KISELOG KUPUSA

Updated: Feb 2, 2022

Potrebno je:

500 gr mešanog mlevenog mesa

3 - 4 glavice crnog luka 2 čena belog luka 1 šargarepa 150 gr pirinča 2 kašike mlevene začinske paprike 1/2 kašičice mlevenog bibera 1 kašika mešavine začina, so 3 lovorova lista ulje oko 0,2 ml 150 - 200 gr mesnate slanine 200 gr suvih svinjskih rebara

Glavica kiselog kupusa srednje veličine


Odvojiti listove kupusa i iseći zadebljane delove korena. Suva rebra i slaninu oprati i naseckati na komade.

U šerpu sipati oko 150 ml ulja, dodati naseckani luk, rendanu šargarepu i malo propržiti. Dodati mleveno meso, malo ispržiti pa dodati malo soli, mešavinu začina, bibera i mlevenu papriku. Na kraju dodati dobro opran pirinač i sve dobro izmešati. U šerpu u kojoj će se kuvati sarme staviti na dno 2 -3 lista kupusa.

Uzimati jedan po jedan list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa, preklopiti list sa leve i desne strane pa zavijati u rolnice (sarmice ). Redjati jednu pored druge, može i u dva, tri reda. Naseckati slaninu na kockice pa ih staviti izmedju sarmica. Dodati suva rebra i lovorov list. Prekriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da pređe preko sarme oko 2 cm. Staviti poklopac i ostaviti da provri, zatim smanjite temperaturu i lagano kuvati 3 - 4 sata.

U tiganju napraviti zapršku od malo ulja, kašike brašna i mlevene paprike pa preliti preko sarme. Možete ostaviti da se krčka još oko 30 minuta a možete i staviti sarmu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni tih 30 minuta. Izaberite po vašem izboru i kako više volite. Prijatno!


422 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating