TORTA SA JAGODAMA
Updated: Jul 31
Potrebno je:
Za koricu:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
6 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
30 gr rendane čokolade za kuvanje
Krem sa jagodama:
400 gr jagoda ( svežih ili smrznutih )
300 gr šećera
400 ml vode
1 puding od jagoda
Žuti fil:
1 l mleka
10 kašike šećera
3 pudinga od vanile
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
Kao dodatak:
Piškote
( ja sam iskoristila tri reda - 1 veće pakovanje od 210 gr i jedno manje od 105 gr )
200 - 300 ml mleka za natapanje piškota
70 gr čokolade za kuvanje - za preliv
100 gr bele šlag kreme (ili 2 kesice )

U malo mleka razmutiti puding od vanile a ostatak staviti da se kuva. Kad proključa, skloniti sa ringle, dodati šećer i razmućen puding, promešati pa vratiti na ringlu. Kuvati puding dok se ne zgusti uz neprekidno mešanje. Prebaciti u drugu posudu, prekriti providnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.
Pripremiti koricu. Umutiti jaja, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi i smesa ne postane vazdušasta. Dodati ulje, brašno i prašak za pecivo pa kašikom sve izmešati. Dodati i narendanu čokoladu, promešati pa isipati u pleh obložen papirom za pečenje.
Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Pečenu koru prebaciti na kuhinjsku krpu, skloniti papir za pečenje, ostaviti da se prohladi pa staviti na tacnu za filovanje.
Otopiti čokoladu i 2 kašike ulja na pari ili na tihoj vatri pa toplo premazati preko korice.
Ostaviti u frižideru na par minuta da se čokolada stegne.
Za to vreme pripremiti fil sa jagodama.
U šerpu staviti jagode i šećer pa na srednjoj temperaturi kuvati 10 - ak minuta. U vodu razmutiti puding od jagoda pa isipati u šerpu i kuvati dok se ne zgusti. Prohladiti par minuta.
Izvaditi tacnu sa koricom iz frižidera pa skuvane jagode staviti preko čokolade, poravnati pa ponovo vratiti u frižider.
Umutiti margarin i šećer u prahu. Dodati hladan puding od vanile i dobro sve zajedno umutiti i izjednačiti.
Finalni postupak...
Izvaditi tacnu sa koricom iz frižidera. Na njoj već ima i premaz od čokolade i premaz od jagoda.
Žuti fil od vanile podeliti na dva dela pa jedan deo staviti i poravnati preko fila od jagoda.
Piškote na kratko potopiti u mleko i naredjati preko žutog fila. Preko piškota staviti i ostatak žutog fila pa premazati celu tortu.
Umutiti šlag po uputstvu sa pakovanja pa premazati i ukrasiti tortu po vašoj želji. Ohladiti u frižideru na par sati i poslužiti...
