top of page

UVIJENA PITA SA SIROM

Potrebno je:

1 kockica svežeg kvasca

1 kašičica šećera

200 ml vode

200 ml mleka

100 ml ulja

1 jaje

Oko 750 gr brašna

1 kašika soli

150 gr margarina


 Za punjenje:

1 veza peršuna

Oko 400 gr sira


Za premaz:

1 jaje

50 gr margarina


U malu posudu izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašiku brašna. Izmešati i ostaviti par minuta.

Polovinu brašna izručiti u posudu za mešenje, dodati so, jaje, ulje, mlaku vodu i mlako mleko i pripremljen kvasac.  Izmešati, pa uz dodatak preostalog brašna umesiti meko testo. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste oko 45 minuta.

Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom. Malo premesiti pa podeliti na 5 - 6 loptica. Svaku lopticu oklagijom malo rastanjiti kao palačinku, premazati malo margarinom i redjati jednu na drugu. Poslednju lopticu samo rastanjiti bez premazivanja i staviti preko ostalog mazanog testa. Prekriti kesom ili providnom folijom i ostaviti 10 - ak minuta.



Radnu površinu posuti brašnom. Staviti mazano testo pa oklagijom rastanjiti u pravougaonik.



Naseckati peršun, dodati sir i izmešati. Tako pripremljen sir naneti ravnomerno na razvučeno testo. Iseći testo na trake širine oko 7 - 8 cm. Svaku traku presaviti i poklopiti sir. Lagano urolati u krug pa staviti na sredinu podmazane tepsije. Ako želite, možete staviti papir za pečenje.



Sastav testa okrenut na gore da se malo vidi sir. Isto tako uraditi i sa ostalim trakama testa i motati u krug oko predhodno stavljenog testa u tepsiji.

Na kraju, blago otopiti kockicu margarina, ubaciti jaje, izmešati i četkicom premazati urolanu pitu.



Uključiti rernu na 200 stepeni i kad se rerna zagreje ubaciti tepsiju, peći oko 30 - 35 minuta da lepo porumeni.

Ostaviti da se malo prohladi pa iseći po želji. Prijatno!





Recent Posts

See All

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note