top of page

ČOKOLADNA PANJ TORTA

Updated: Dec 2, 2023

Potrebno je:

Za koricu:

5 jaja

5 kašike šećera

1 kašika ulja

4 kašike brašna

2 kašike kakaa

Malo praška za pecivo


Fil 1:

1 l mleka

3 pudinga od slatke pavlake

10 kašike šećera

250 gr margarina


Fil 2 :

400 ml slatke pavlake + 100 ml za završni premaz

300 gr čokolade za kuvanje


Za prvi fil, u 200 ml mleka razmutiti puding a ostatak mleka staviti da se kuva. Kad proključa, skloniti sa ringle, dodati šećer i pripremljen puding, vratiti na ringlu i uz neprekidno mešanje kuvati dok se ne zgusti. Prebaciti u drugu posudu i ostaviti da se skroz ohladi.

Za drugi fil, u posudu sipati i zagrejati 400 ml slatke pavlake ( ne sme da zakuva i proključa ). U drugu posudu staviti izlomljenu čokoladu pa preko nje sipati zagrejanu pavlaku. Mešati dok se čokolada skroz ne istopi. Ostaviti da se malo prohladi pa u frižider na potpuno hladjenje ( za to vreme hladjenja, možete pripremiti koricu ). Hladnu pripremljenu pavlaku i čokoladu malo umutiti mikserom do željene gustine za filovanje.

Za koricu umutiti 5 belanaca, dodati šećer, još malo mutiti pa dodati jedno po jedno žumance. Mutiti dok se ne dobije vazdušasta smesa. Dodati ulje, kakao, brašno i malo praška za pecivo. Kašikom izmešati i sve dobro ujednačiti da nema grudvica. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 15 - 20 minuta zavisno od rerne.

Pečenu koricu prebaciti na kuhinjsku krpu, skinuti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

U hladan puding ubaciti naseckan margarin sobne temperature, dobro umutiti i prvi fil je gotov.

Ohladjenu koricu prvo premazati prvim filom. Preko prvog fila staviti 2/3 čokoladnog fila ( 1/3 fila ostaviti za ukrašavanje ) pa ravnomerno premazati.

U zavisnosti koliko želite da torta bude visoka, na tu širinu isečite premazanu koricu po dužini na nekoliko traka ( otprilike 6 - 8 cm širina jedne trake). Prvu filovanu traku lagano urolati, okrenuti i položiti na tacnu. Ostale trake, jednu po jednu, lagano podići i motati oko prvog kruga u nastavku korice.

100 ml slatke pavlake umutiti i premazati tortu sa strane a ostatkom čokoladnog fila ukrasiti odozgo po vašoj želji. Ostaviti u frižideru na par sati pa poslužiti... Prijatno!




52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page