top of page

ČOKOLADNA TORTICA

Updated: Nov 18, 2023

Meka, sočna i preukusna tortica. Jednostavna i brza priprema, preporuka za svaku priliku...


Potrebno je:

2 jaja

100 gr šećera

Prstohvat soli

1 vanilin šećer

100 ml ulja

120 ml mleka

180 gr brašna

20 gr kakaa

1 prašak za pecivo

Za preliv:

30 gr kakaa

100 gr šećera

150 ml mleka

50 ml ulja

100 gr crne čokolade

Kao dodatak:

Lešnik i čokolada za posipanje


Pripremiti biskvit... U posudu za mućenje staviti jaja, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer pa žicom za mućenje izmešati. Dodati ulje i mleko pa izmešati.

U drugu činiju staviti brašno, prašak za pecivo i kakao, izmešati pa dodati u umućenu smesu sa jajima. Sve zajedno dobro sjediniti i izmešati da nema grudvica.

Pripremiti tepsiju ili kalup prečnika 25 - 28 cm. Staviti papir za pečenje pa izliti pripremljenu umućenu smesu. Poravnati i staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.



Pečeni biskvit izvaditi iz rerne, izbockati na nekoliko mesta drškom drvene kuhinjske kašike pa ostaviti da se prohladi.

Za to vreme pripremiti preliv. U šerpu staviti kakao, šećer, mleko i ulje, izmešati pa staviti na šporet. Kuvati na srednjoj temperaturi par minuta uz mešanje da se sjedine svi sastojci. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi.

Topao preliv isipati preko pečenog biskvita, lagano svuda i u svaku rupicu.



Izvaditi iz tepsije ili kalupa, staviti na tacnu ( po želji možete posipati seckanim lešnicima, bademima, orasima... i rendanom čokoladom ) pa ostaviti da se ohladi. Iseći na trouglove ili kocke i poslužiti. Prijatno!





81 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page