top of page

ŠTRUDLICE SA SMOKVAMA

Updated: Nov 9, 2022

Potrebno je:

500 gr brašna

1 vanilin šećer

1 kašičica praška za pecivo

200 gr kisele pavlake 250 gr margarina

Šećer u prahu za posipanje


U posudu staviti brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer pa promešati. Dodati naseckani margarin na manje komade pa umesiti testo.

Pripremiti džem prebacivši ga u kesu pa odseći vrh ili u špric za ukrašavanje. Ako je džem mekan, može se dodati malo mlevenog keksa. Bitno je da nadev ne bude premekan i da se lepo može istiskati iz šprica.

Na radnoj površini posipati malo brašna pa testo rastanjiti oklagijom otprilike 40 x 40. Testo mora biti ravnomerno tanko po celoj površini. Iseći na pet jednakih traka pa staviti nadev uz pomoć šprica po sredini. Svaku traku prstima zatvarati sa svake strane na vrhu oko nadeva. Na kraju prstima pažljivo još utiskati dobijeni rub. Štrudlice okrenuti tako da rub bude ispod na donjoj strani.

Svaku oblikovanu traku prebaciti u pleh za pečenje i izrezati ih na jednake komade, ali bez pomeranja komada. Ja sam ih sekla svaku na 6 komada.

Peći štrudlice u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 18 - 20 minuta. Štrudlice treba da ostanu svetle i nikako ne treba da potamne. Kada ih izvadite iz rerne, još će biti mekane. Ostaviti ih u plehu da se ohlade, pa posipati šećerom u prahu. Prebaciti u posudu sa poklopcem. Prijatno!


Redosled...









2,423 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page